Bezglutenowe brownie z chilli

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mocno czekoladowe, wilgotne brownie w wersji bezglutenowej, wzbogacone o ostry posmak chilli.Jedno z moich ulubionych ciast. Poza bardzo intensywnym smakiem czekolady, ma ogromny plus - jest proste.

  • 45 min

Składniki:

  • na małą formę:
    • 70 g. mąki (50 g. kukurydzianej, 20 g. z tapioki)
    • 130 g. ksylitolu
    • 100 g. oleju kokosowego
    • 2 jajka
    • 150 g. gorzkiej czekolady (70% kakao)
    • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli

Bezglutenowe brownie z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy czekoladę - kiedy masa będzie jednolita zdejmujemy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy masę z czekolady i oleju - miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę oraz chili i ponownie miksujemy. Ciasto wlewamy do formy ok. 20x20 cm. i pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy