Mocno czekoladowe, wilgotne brownie w wersji bezglutenowej, wzbogacone o ostry posmak chilli.Jedno z moich ulubionych ciast. Poza bardzo intensywnym smakiem czekolady, ma ogromny plus - jest proste.
45 min
Składniki:
na małą formę:
• 70 g. mąki (50 g. kukurydzianej, 20 g. z tapioki)
• 130 g. ksylitolu
• 100 g. oleju kokosowego
• 2 jajka
• 150 g. gorzkiej czekolady (70% kakao)
• 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli
Bezglutenowe brownie z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy czekoladę - kiedy masa będzie jednolita zdejmujemy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy masę z czekolady i oleju - miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę oraz chili i ponownie miksujemy. Ciasto wlewamy do formy ok. 20x20 cm. i pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze