Udoskonalona przeze mnie wersja przepisu na ciasto czekoladowe, które znalazłam w internecie. Zainspirowałam się znanym mi z ulubionej kawiarni smakowicie czekoladowym brownie z solonym karmelem. Uprościłam, dodałam coś od siebie.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
150 g cukru
120 g masła
120 g gorzkiej czekolady
3 jajka
50 g gorzkiego kakao
1 czubata łyżka cukru waniliowego - w oryginalnym przepisie: 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Opcjonalnie
1 puszka masy krówkowej (nie zużyłam całej), bądz samodzielnie przyrządzony karmel
orzechy nerkowca (można dodać dowolne i tak wyjdzie przepyszne)
szczypta soli
Bezglutenowe brownie dla głodnych czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kakao.
2) Roztrzepujemy jajka.
3) Czekoladę wraz z masłem kroimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy do powstania jednolitej masy. Najlepiej sprawdzi się tu trzepaczka. Nie przerywając mieszania dodajemy cukier, kakao, jajka i cukier lub ekstrakt waniliowy.
4) Przelewamy do naszykowanej wcześniej tortownicy. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.
5) Po tym czasie pozwalamy by ciasto stygło przez 10 minut. Nie ma sensu sprawdzać patyczkiem, czy jest już upieczone, gdyż z uwagi na rozpuszczoną czekoladę wciąż może być wilgotne. Odkrawamy od brzegów i spodu blaszki.
6) W tym momencie możemy zakończyć naszą kulinarną przygodę, bądź pokusić się o przygotowanie karmelu. Sama nigdy go nie robiłam, dlatego wybrałam się po puszkę masy krówkowej, którą posmarowałam wystudzone ciasto.
7) Na koniec kroimy garść orzechów. Podobnie jak szczyptą soli, posypujemy po wierzchu.
Komentarze