Proponuję dziś mój przepis na przepyszne bezglutenowe babeczki z suchego maku, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i życzę smacznego :-)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
100 g skrobi ziemniaczanej
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki gryczanej
50 g masła
2 jajka (żółtka i białka osobno)
110 ml mleka lub więcej
pół szklanki suchego maku
pół szklanki cukru
1 olejek migdałowy
pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 5 łyżek cukru pudru (do lukru)
sok z jednej cytryny (do lukru)
12 papilotek
Bezglutenowe babeczki z suchego maku + filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek roztapiamy masło w rondelku i studzimy.
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
Dodajemy dwa żółtka, a białka odlewamy do osobnej miski, mieszamy.
Wlewamy stopniowo mleko, mieszamy.
Dodajemy stopione masło, mieszamy, jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste, to można dolać trochę mleka.
Dodajemy olejek migdałowy, mieszamy.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Przygotowujemy 12 papilotek, które napełniamy ciastem.
Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na środkową półeczkę i pieczemy przez ok. 20-25 minut z grzaniem góra-dół lub z termoobiegiem.
Upieczone babeczki lukrujemy jeszcze gorące. Lukier - ok. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z sokiem z cytryny.
Smacznego :-)
Komentarze