Bezglutenowe babeczki z suchego maku + filmik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proponuję dziś mój przepis na przepyszne bezglutenowe babeczki z suchego maku, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i życzę smacznego :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g skrobi ziemniaczanej
    50 g mąki kukurydzianej
    50 g mąki gryczanej
    50 g masła
    2 jajka (żółtka i białka osobno)
    110 ml mleka lub więcej
    pół szklanki suchego maku
    pół szklanki cukru
    1 olejek migdałowy
    pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    szczypta soli
    ok. 5 łyżek cukru pudru (do lukru)
    sok z jednej cytryny (do lukru)
    12 papilotek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Bezglutenowe babeczki z suchego maku + filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek roztapiamy masło w rondelku i studzimy.
    Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
    Dodajemy dwa żółtka, a białka odlewamy do osobnej miski, mieszamy.
    Wlewamy stopniowo mleko, mieszamy.
    Dodajemy stopione masło, mieszamy, jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste, to można dolać trochę mleka.
    Dodajemy olejek migdałowy, mieszamy.
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    Przygotowujemy 12 papilotek, które napełniamy ciastem.
    Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na środkową półeczkę i pieczemy przez ok. 20-25 minut z grzaniem góra-dół lub z termoobiegiem.
    Upieczone babeczki lukrujemy jeszcze gorące. Lukier - ok. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z sokiem z cytryny.
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować