Bezglutenowa zdrowa baklava - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy daktyle na krem. Orzechy miksujemy na mąkę i dodajemy do daktyli razem z miodem. Wszystko mieszamy razem. Olej kokosowy rozpuszczamy i smarujemy nim formę. Do głębokiego talerza wlewamy wodę. Jeden płat papieru ryżowego nasączamy wodą, kładziemy go do formy i pokrywamy go 1 łyżką masy.Powtarzamy do wyczerpiania składników( na wierzchu powinien zostać papier ryżowy. Wierzch baklawy smarujemy olejem kokosowym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż lekko się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonymi pistacjami. Studzimy i kroimy na porcje.
Komentarze