Bezglutenowa tartaletka z wiśniami i kruszonką

3 (1 ocen)

  • 40 min

Gdy dopada nas ochota na słodkie, a nie chcemy zrujnować sylwetki...

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki owsianej - bezglutenowj. Można kupić gotową. Ja zmieliłam
    w blenderze płatki owsiane. Moim zdaniem taka mąka jest o niebo lepsza niż kupna.

    1/3 kostki masła

    1 1/2 łyżki cukru trzcinowego. Można zatąpić stewią (nie lubie jej smaku, dlatego wybrałam cukier). Można też użyć miodu lub cukru pudru.

    1 jajo

Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery

Bezglutenowa tartaletka z wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki wrzucamy pokrojone masło, jajko i cukier. Całość wyrabiamy. Odrywamy około 1/3 z gotowego ciasta, resztę formujemy w w kulkę, zawijamy w folię spożywczą
    i wkładamy do lodówki na 30 minut.

    Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy np. mąką owsianą, a nadmiar wysypujemy.

    Schłodzone ciasto układamy w foremkach. Spód ciasta dobrze nakłuwamy widelcem
    i wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut i pieczemy w 200C.
    Na upieczone ciasto wykładamy owoce. Z resztki surowego ciasta robimy kruszonkę
    i całość ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut i pieczemy w 200C.

    Gotowe tartaletki studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować