Gdy dopada nas ochota na słodkie, a nie chcemy zrujnować sylwetki...
40 min
Składniki:
1/2 szklanki mąki owsianej - bezglutenowj. Można kupić gotową. Ja zmieliłam
w blenderze płatki owsiane. Moim zdaniem taka mąka jest o niebo lepsza niż kupna.
1/3 kostki masła
1 1/2 łyżki cukru trzcinowego. Można zatąpić stewią (nie lubie jej smaku, dlatego wybrałam cukier). Można też użyć miodu lub cukru pudru.
Bezglutenowa tartaletka z wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do mąki wrzucamy pokrojone masło, jajko i cukier. Całość wyrabiamy. Odrywamy około 1/3 z gotowego ciasta, resztę formujemy w w kulkę, zawijamy w folię spożywczą
i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy np. mąką owsianą, a nadmiar wysypujemy.
Schłodzone ciasto układamy w foremkach. Spód ciasta dobrze nakłuwamy widelcem
i wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut i pieczemy w 200C.
Na upieczone ciasto wykładamy owoce. Z resztki surowego ciasta robimy kruszonkę
i całość ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut i pieczemy w 200C.
Gotowe tartaletki studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze