Na swoim koncie mam mnóstwo udanych rolad. Biszkopt, który stanowi bazę tego deseru mogłabym przygotować z zamkniętymi oczami :)Przepis kilkakrotnie modyfikowałam i uważam za bardzo dobry.
Bezglutenowa rolada z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzej do temp. ok. 190 stopni C. Blaszkę (moja: niska o wymiarach 23,5 na 32,5 cm. Może być trochę większa lub mniejsza. Zmieni to wielkość lub grubość rolady) wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść.
Jajka rozdziel na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i łyżeczkę cukru waniliowego, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszaj razem i dodaj proszek. Przesiej je powoli do jajek i mieszaj delikatnie łyżką. Nie mikserem!
Przelej masę do formy i piecz 8-10 minut. Piekłam 9. W tym czasie na blacie rozłóż czystą ściereczkę, a na niej arkusz papieru. Posyp go łyżką cukru pudru. Upieczony biszkopt pozostaw na chwilę w wyłączonym piekarniku, a następnie chwyć za rogi papieru i wyjmij z blachy. Przełóż na czysty papier i odwróć na drugą stronę. Zwiń roladę wraz z papierem i ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostaw tak ciasto aż do wystygnięcia.
Po tym czasie ubij śmietanę do sztywnej konsystencji , dodaj łyżeczkę cukru waniliowego. Maliny umyj i osusz.
Rozwiń roladę. Posmaruj śmietaną. Wyłóż owoce. Zwiń ponownie i owiń przezroczystą folią. Tak przygotowany deser umieść w lodówce na około 2 godziny. Schłodzona rolada, będzie dobrze się kroiła.
Komentarze