Bezglutenowa owsiana tarta z jabłkami i musem jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kto powiedział, że ciasto bezglutenowe może być nudne i byle jakie?Ta rata jest pyszna, a owsiany spód spokojnie możecie zastąpić ulubionym kruchym ciastem, czy ciastem francuskim

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250g mąki owsianej,

    4 łyżki brązowego cukru,

    150g zimnego masła (alternatywnie olej kokosowy),

    4 średniej wielkości jabłka (ok. 3/4 kg),

    cynamon,

    jogurt naturalny (u mnie bez laktozy),

    1 jajko,

    1 łyżka mąki ziemniaczanej,

    3 łyżki płynnego miodu,

    sok z 1/2 cytryny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Tarty Desery

Bezglutenowa owsiana tarta z jabłkami i musem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto z masła, cukru i mąki.

    Po ulepieniu kulki, wkładamy do lodówki na pół godziny.

    Formę na tartę (tortownicą, lub klasyczną blachę) posmarować tłuszczem, by ciasto nie przywarło.

    Po wyjęciu ciasta z lodówki – ciasto wykładamy na spód oraz boki formy.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

    W tym czasie szykujemy:

    - masę jogurtową – jogurt naturalny mieszamy z jajkiem i mąką ziemniaczaną,

    - jabłka – kroimy ze skórką na cienkie plastry (ja użyłam do tego tarki), skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy miodem i posypujemy cynamonem.

    Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki.

    Polewamy je masą jogurtową i układamy plastry jabłek (np. z rozetę).

    Pieczemy dalej przez ok. 40 minut.

    Jeść, gdy dobrze wystygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować