Bezglutenowa kukurydziana rolada z kremem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną roladę biszkoptową z kremem. Rolada jest prosta i szybka w przygotowaniu. Polecam na słodki podwieczorek.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na biszkopt :
    4 jajka
    4 łyżki wody
    4 łyżki cukru
    1 duży cukier waniliowy
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Na krem :
    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietanki 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    Pozostałe składniki :
    blaszka piekarnikowa
    papier do pieczenia
    wilgotna ściereczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bezglutenowa kukurydziana rolada z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • S 1. Biszkopt : jajka, cukry, wodę ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę. Zdejmujemy papier i delikatnie zwijamy z mokrą ściereczką w roladę. Odkładamy do ostudzenia.
    Krem: do miseczki przelewamy schłodzoną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Dodajemy partiami serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Roladę rozwijamy i smarujemy kremem, zwijamy delikatnie w rulon oraz zawijamy w papier do pieczenia. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mascarpone Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować