Idealna propozycja dla osób, które do tej pory musiały rezygnować z klasycznej granoli. Moja wersja jest bezglutenowa, a dodatkowo zdrowsza i po prostu przepyszna. Idealna z jogurtem, mlekiem i jako kruszonka do jesiennych deserów.
Bezglutenowa granola z żurawiną i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki dyni i słonecznika podprażyć na suchej patelni, dodać płatki jaglane, rumienić razem ok. 3-5 minut uważając by się nie przypaliły.
2.Żurawinę i morele dokładnie opłukać, osuszyć. Morele pokroić w cienkie paseczki, jeżeli żurawina jest duża - delikatnie ją przesiekać.
3.Do podprażonych płatków z nasionami dodać owoce, cynamon, dokładnie wymieszać. Do zawartości patelni dodać miód i olej kokosowy, mieszać do rozpuszczenia i momentu aż miód i olej pokryje każde ziarenko granoli.
4.Zawartość patelni przełożyć na pergamin cienką, równomierną warstwą. Odstawić do wystudzenia, a następnie przesypać do szczelnego pojemnika.
Komentarze