Bezglutenowa granola z żurawiną i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealna propozycja dla osób, które do tej pory musiały rezygnować z klasycznej granoli. Moja wersja jest bezglutenowa, a dodatkowo zdrowsza i po prostu przepyszna. Idealna z jogurtem, mlekiem i jako kruszonka do jesiennych deserów.

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2,5 szklanki płatków jaglanych,
    - 2 łyżki pestek dyni,
    - łyżka nasion słonecznika,
    - 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
    - 4 suszone morele,
    - płaska łyżka cynamonu,
    - 1-2 łyżki miodu (w zależności od preferencji),
    - płaska łyżka oleju kokosowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Przekąski

Bezglutenowa granola z żurawiną i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krok 1 Granola bezglutenowa z cynamonem i żurawiną 1. Pestki dyni i słonecznika podprażyć na suchej patelni, dodać płatki jaglane, rumienić razem ok. 3-5 minut uważając by się nie przypaliły.
  • Krok 2 - Granola bezglutenowa z cynamonem i żurawiną 2. Żurawinę i morele dokładnie opłukać, osuszyć. Morele pokroić w cienkie paseczki, jeżeli żurawina jest duża - delikatnie ją przesiekać.
  • Krok 3 - Granola bezglutenowa z cynamonem i żurawiną 3. Do podprażonych płatków z nasionami dodać owoce, cynamon, dokładnie wymieszać. Do zawartości patelni dodać miód i olej kokosowy, mieszać do rozpuszczenia i momentu aż miód i olej pokryje każde ziarenko granoli.
  • Krok 4 - Granola bezglutenowa z cynamonem i żurawiną 4. Zawartość patelni przełożyć na pergamin cienką, równomierną warstwą. Odstawić do wystudzenia, a następnie przesypać do szczelnego pojemnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować