Bezcukrowa owsianka z pieca

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Owsianka w wersji zapiekanej, która trochę przypomina ciasto.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
    2/3 szklanki posiekanych orzechów (tu: włoskie i nerkowce)
    garść suszonej żurawiny
    10 suszonych śliwek
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki cynamonu
    słoiczek przecieru owocowego dla niemowląt (Gerber, gruszki Williams, 130 g)
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka miodu
    półtorej szklanki mleka (tu: bez laktozy, 1,5 %)
    1 jajko lekko ubite
    2 dojrzałe banany
    masło do wysmarowania formy do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Owsianka Śniadanie

Bezcukrowa owsianka z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane proporcje składników wypełnią dwie kwadratowe formy o boku 17 cm. Ta wersja owsianki nie zawiera cukru, a tylko łyżkę miodu, przez co jest stosunkowo mało słodka. Jeśli lubicie słodszą wersję, zamiast (albo obok) miodu możecie dodać 1/3 szklanki cukru.

    1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 190 stopni.

    2. Posiekajcie orzechy, a suszone śliwki pokrójcie na małe kawałki.

    3. Pokrójcie banany na cienkie plastry, a następnie plastry – na połówki.

    4. W jednej misce ubijcie lekko jedno jajko, a następnie dodajcie do niego mleko, przecier gruszkowy, oliwę, ekstrakt waniliowy i miód.

    5. W drugiej misce wymieszajcie składniki suche, tj. płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, sól, posiekane orzechy, żurawinę i pokrojone suszone śliwki.

    6. Połączcie zawartość obu misek, dodając suche składniki do mokrych.

    7. Dorzućcie do miski banany i wymieszajcie.

    8. Odstawcie miskę na 15 minut, żeby płatki wchłonęły płyny i napęczniały.

    Owsianka z pieca low_04

    9. W międzyczasie natłuśćcie formy niewielką ilością masła.

    10. Przełóżcie owsianą masę do naczynia (naczyń) do zapiekania i pieczcie ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni – przez pierwsze 10 minut pod górną i dolną grzałką, a następnie tylko pod górną grzałką.

    11. Kiedy owsianka ładnie się zetnie, a jej spód zrumieni, wyjmijcie ją z piekarnika i odstawcie na 5 minut do ostygnięcia.

    12. Można ją podawać bez dodatków, ale jeśli wolicie wilgotniejszą wersję, warto dodać np. gęsty jogurt, konfitury albo, jeśli ktoś lubi, słodki sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Suszone owoce Żurawina Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować