Bezcukrowa owsianka z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podane proporcje składników wypełnią dwie kwadratowe formy o boku 17 cm. Ta wersja owsianki nie zawiera cukru, a tylko łyżkę miodu, przez co jest stosunkowo mało słodka. Jeśli lubicie słodszą wersję, zamiast (albo obok) miodu możecie dodać 1/3 szklanki cukru.
1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 190 stopni.
2. Posiekajcie orzechy, a suszone śliwki pokrójcie na małe kawałki.
3. Pokrójcie banany na cienkie plastry, a następnie plastry – na połówki.
4. W jednej misce ubijcie lekko jedno jajko, a następnie dodajcie do niego mleko, przecier gruszkowy, oliwę, ekstrakt waniliowy i miód.
5. W drugiej misce wymieszajcie składniki suche, tj. płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, sól, posiekane orzechy, żurawinę i pokrojone suszone śliwki.
6. Połączcie zawartość obu misek, dodając suche składniki do mokrych.
7. Dorzućcie do miski banany i wymieszajcie.
8. Odstawcie miskę na 15 minut, żeby płatki wchłonęły płyny i napęczniały.
Owsianka z pieca low_04
9. W międzyczasie natłuśćcie formy niewielką ilością masła.
10. Przełóżcie owsianą masę do naczynia (naczyń) do zapiekania i pieczcie ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni – przez pierwsze 10 minut pod górną i dolną grzałką, a następnie tylko pod górną grzałką.
11. Kiedy owsianka ładnie się zetnie, a jej spód zrumieni, wyjmijcie ją z piekarnika i odstawcie na 5 minut do ostygnięcia.
12. Można ją podawać bez dodatków, ale jeśli wolicie wilgotniejszą wersję, warto dodać np. gęsty jogurt, konfitury albo, jeśli ktoś lubi, słodki sos.
Komentarze