Beza z truskawkami i miętą

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Beza z śmietankowym, kremowym nadzieniem, z truskawkami w roli głównej.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - białko jajka: 4 sztuki
    - cukier: 100 gramów

    - truskawki: 200 gramów
    - listki mięty pieprzowej: 2 łyżki

    - ser mascarpone: 250 gramów
    - śmietanka kremówka: 200 gramów
    - cukier puder: 70 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Beza z truskawkami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, dalej miksując, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj porcje - jedna porcja to jedna czubata byłka (każda beza będzie się składała z dwóch porcji). Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni C i piecz przez ok. 60-70 min. Bezy powinny być lekko zarumienione.
  • 2. Przygotuj krem. W misce ubij śmietankę kremówkę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem. Do sera dodawaj stopniowo ubitą śmietanę, delikatnie mieszając masę.
  • 3. Gdy bezy ostygną, nakładaj na nie krem (połowa bez posłuży oczywiście jako przykrycie). Na kremie układaj truskawki (pokrojone na cząstki) i liście mięty, następnie jeszcze trochę kremu i przykrywaj każdą porcję bezą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować