Beza z sokiem jagodowym

  • wyświetlono: 41 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

taką bezę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni

Kasia S
  • 1 porcje
  • 240min

Składniki

4 duże białka jajka
szczypta soli
240 gram drobnego cukru
2 łyżki soku z jagód

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Beza z sokiem jagodowym

  • 1. Białka zacząć ubijać.
    Gdy zaczną się pienić wsypać szczyptę soli.
    Ubić na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodawać cukier po łyżce.
    Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści.
    Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    3 łyżki ubitej piany odłożyć a resztę wylać na blachę.
    Wyrównać.
    Do odłożonej piany dodać 1 łyżkę soku z jagód.
    Wymieszać.
    Pianę z sokiem z jagód nałożyć porcjami łyżką na białej pianie.
    Porobić esy - floresy za pomocą patyczka.
    Pozostałym sokiem z jagód skropić wierzch bezy.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 3-4 godziny w temperaturze 100 st C.
    Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Połamać na kawałki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieJajkabezaMama mnie nauczyłatanie gotowanie
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-07wu73g

Dodane przez: annastrzezek

BEZA

BEZA Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Beza z frużeliną porzeczkową

Dodane przez: mysza75

Beza z frużeliną porzeczkową

Porzeczki kwaskowe i frużelina...

image-0v2thb7

Dodane przez: W kuchni Danusi

BEZA PAVLOVEJ Z MANGO I PESTKAMI GRANATU

Świeże owoce się kończą, ale mamy...

Beza z porzeczkową pianką

Dodane przez: anik9

Beza z porzeczkową pianką

Połączenie bezy z kwaśną porzeczką...

beza z kawą i mascarpone

Dodane przez: klementynka

beza z kawą i mascarpone

Tort bezowy to wypiek, który zawsze...

torcik bezowy z owocami letnimi

Dodane przez: misiopysio0211

Beza z owocami letnimi

Najlepsze cisto z delikatną pianką...