Beza z porzeczkową pianką

0 (0 ocen)

Połączenie bezy z kwaśną porzeczką świetnie się uzupełnia.

Składniki:

  • 3 białka
    150 g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    płatki migdałowe
    100 g sera z wiaderka
    3 duże łyżki powideł z czarnej porzeczki
    1 galaretka malinowa lub porzeczkowa

Beza z porzeczkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę , po czym dodajemy stopniowo cukier, mąkę i ocet ciągle ubijając.
  • 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim białko na kształt prostokąta i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 50 min w temp. 125 st. Studzimy.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie rozpuszczamy i studzimy. Zimną łączymy z serem i porzeczkami. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 4. Bezę przecinamy na połowę. Na pierwszym spodzie rozsmarowujemy krem i przykrywamy 2 częścią. Chłodzimy kilka godzin. Po tym czasie kroimy deser na kawałki. Możemy udekorować bezę polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy