Beza z owocami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna beza, która znika w mgnieniu oka. W moim domu wszyscy ją uwielbiają

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 schłodzonych białek
    25 dag miałkiego cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sok z połówki cytryny

    Krem
    250 ml kremówki
    25 dag serka mascarpone
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny

    Owoce do dekoracji

Beza z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cukier mieszamy z mąką ziemniaczaną i cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukier. Białka ubijamy, aż do momentu rozpuszczenia się cukru, a masa będzie szklista. Na papierze do pieczenia rysujemy koło na które delikatnie wykładamy naszą bezę. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120C i suszymy 2,5 godz.
    Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie powoli wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Nadal ubijając powoli dodajemy serek. Gotowy krem wykładamy na bezę i dekorujemy ulubionymi owocami w moim przypadku jagody z truskawkami. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy