Beza z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Białka ubijam mikserem ze szczyptą soli. Podczas ubijania stopniowo dodaję cukier po 1 łyżce. Gdy piana będzie już bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca dodaję ocet i jeszcze chwilę miksuję. Przez małe siteczko przesiewam mąkę i całość mieszam już łyżką. Gotową pianę wykładam na papier do pieczenia nadając jej odpowiedni kształt i rozmiar (u mnie ok 30 cm) i wkładam do nagrzanego piekarnika. Natychmiast zmniejszam temperaturę do 120 stopni i suszę bezę przez godzinę. Po tym czasie zostawiam ją do wystygnięcia w uchylonym piekarniku - najlepiej na całą noc.
2.Wystudzoną bezę wyjmuję z piekarnika, odwracam i delikatnie odklejam papier do pieczenia. Jeśli to konieczne bezę docinam do wielkości talerza.
3.Ubijam śmietanę z cukrem pudrem (dodaję stopniowo osiągając odpowiedni poziom słodkości). Gotową śmietanę wykładam na bezę tworząc mały rant dzięki któremu owoce nie będą spadały z bezy. Na górę dodaję dowolne owoce (u mnie truskawki, kiwi, brzoskwinie i borówki). Smacznego
Komentarze