Beza z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mój mąż zakochał się w tej bezie. Dzięki dużej ilości owoców wydaje się bardzo lekka i w mgnieniu oka znika ze stołu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Beza:

    6 białek

    szczypta soli

    300g cukru (najlepiej drobnego)

    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka octu



    Pozostałe:

    500 ml śmietany kremówki

    cukier puder

    dowolne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Beza z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vvgj5s 1. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Białka ubijam mikserem ze szczyptą soli. Podczas ubijania stopniowo dodaję cukier po 1 łyżce. Gdy piana będzie już bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca dodaję ocet i jeszcze chwilę miksuję. Przez małe siteczko przesiewam mąkę i całość mieszam już łyżką. Gotową pianę wykładam na papier do pieczenia nadając jej odpowiedni kształt i rozmiar (u mnie ok 30 cm) i wkładam do nagrzanego piekarnika. Natychmiast zmniejszam temperaturę do 120 stopni i suszę bezę przez godzinę. Po tym czasie zostawiam ją do wystygnięcia w uchylonym piekarniku - najlepiej na całą noc.
  • image-10ciwi9 2. Wystudzoną bezę wyjmuję z piekarnika, odwracam i delikatnie odklejam papier do pieczenia. Jeśli to konieczne bezę docinam do wielkości talerza.
  • image-0jhng4o 3. Ubijam śmietanę z cukrem pudrem (dodaję stopniowo osiągając odpowiedni poziom słodkości). Gotową śmietanę wykładam na bezę tworząc mały rant dzięki któremu owoce nie będą spadały z bezy. Na górę dodaję dowolne owoce (u mnie truskawki, kiwi, brzoskwinie i borówki). Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować