Beza z musem śliwkowym

0 (0 ocen)

Powstała w skutek eksperymentu. Smak śliwek świetnie pasuje do słodkiej bezy.

Składniki:

  • 4 białka
    szczypta soli
    250 g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    płatki migdałowe
    Masa:
    200 g śliwek węgierek
    50 g cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    250 g kremówki 30 %
    polewa czekoladowa

Beza z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli do sztywności. Cukier dodajemy powoli po łyżce, za każdym razem dobrze mieszając. Na koniec ubijanie dosypujemy mąkę i ocet, miksujemy.

  • 2. Na papierze do pieczenia rysujemy 2 kółka o średni. 24 cm, wykładamy na nie pianę z białek i równo rozsmarowujemy. Na jednym spodzie rozsypujemy płatki migdałowe.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. pianę umieszczamy w piekarniku i od razu zmniejszamy temp. do 150 st. Pieczemy ok. 40 min. Studzimy.
  • 4. Śliwki kroimy na małe kawałki i dusimy z cukrem, aż będą miękkie, po czym całość miksujemy i przecieramy przez sito. Pozostałe na sicie skórki wyrzucamy.
  • 5. Kremówkę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z musem śliwkowym. Gdy śliwki zaczną tężeć powoli łączymy je z ubitą śmietaną i wykładamy na jeden spód, przykrywając je drugim. Chłodzimy. Dekorujemy polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy