Beza z lemond curd

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bezę albo się kocha albo nienawidzi :) Ja osobiście należę do tych pierwszych. Pyszna chrupiąca beza z kremem lemond curd, borówkami oraz mini piankami wręcz rozpływa się w ustach.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 białek
    260 g cukru drobnego
    2-3 krople soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    200 g śmietany 36%
    200 g mascarpone
    100 g lemon curd domowego
    70 g borówek
    mini pianki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bezy Beza

Beza z lemond curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ubijamy białka w temperaturze pokojowej. Kiedy zaczynają się pienić dodajemy stopniowo po łyżce cukru oraz szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach do momentu aż masa będzie sztywna, lśniąca i gładka bez wyczuwalnego cukru na samym końcu dodając mąkę. Następnie na blaszce kładziemy papier do pieczenia i odrysowujemy okrąg o średnicy 20-22 cm. Nakładamy bezę na równą wysokość tworząc koło. Na środku robimy zagłębienie to będzie nasze miejsce na krem a następnie łyżką od spodu do góry tworzymy wzniesienia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni. Suszymy w nim bezę przez 2h. Zostawiamy aż całkowicie wystygnie.
  • 2. W misce ubijamy śmietankę 36% kiedy zaczynają powstawać wzory na śmietance dodajemy mascarpone oraz lemon curd. Krótko ubijam aby otrzymać konsystencje kremu. Na dnie bezy układamy borówki a następnie nakładamy krem. Na wierzchu układamy mini pianki i całość wstawiamy na 2h do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować