Beza z kremem waniliowym i owocami

  • wyświetlono: 909 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Do romantycznej kolacji musi być romantyczny deser…. Beza z kremem waniliowym i owocami idealni się nadaje.

PolskaGotuje
  • Średni

Składniki

BEZA:
- białka jajka: 5 sztuk
- drobny, biały cukier: 250 gramów
- biały ocet winny: 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
KREM:
- serek mascarpone: 250 gramów
- schłodzona śmietana kremówka: 250 mililitrów
- laska wanilii: 1 sztuka
- cukier puder: 3 łyżki
OWOCE:
- maliny: 1 szklanka
- borówki amerykańskie: 1 szklanka
- kiwi: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Beza z kremem waniliowym i owocami

  • 1. Beza:
    Piekarnik nagrzać do 120 stopni (bez termoobiegu).
    W dużej misce ubić dokładnie białka. Następnie dodawać stopniowo cukier (po 1-2 łyżki) i nadal dokładnie ubijać. Za każdym razem cukier musi być dokładnie wmieszany w białka. Masa powinna być bardzo dokładnie ubita, nie można jej przebić, więc należy ją ubijać dość długo. Kiedy już wmieszamy cały cukier dodajemy ocet i mąkę i jeszcze ubijamy ok 2 minut, aż masa będzie zupełnie jednolita, sztywna i błyszcząca.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej przygotować dwie blaszki, albo jedną dużą). Na papier wykładamy połowę białkowo-cukrowej masy i delikatnie rozprowadzamy (możemy rozprowadzić w okrąg lub w jakiś prosty kształt np. serduszko, na papierze można wcześniej narysować kształt jaki chcemy, żeby później łatwiej było wyłożyć masę). Grubość wyłożonej masy powinna być ok 2 cm, więc nie należy jej za bardzo rozprowadzać ani wygładzać z wierzchu. To samo robimy z drugą częścią masy.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut w 120 stopniach, następnie skręcamy piekarnik do 100 stopni i “suszymy” bezę ok 3 godzin. Następnie wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezie ostygnąć w środku piekarnika.
  • 2. Krem:
    Do miski wkładamy serek mascarpone. Laskę wanilii przecinamy na pół i przejeżdżamy po niej tępą częścią noża usuwając dokładnie wszystkie nasionka. Dodajemy je do serka. Wszystko ubijamy przez ok 1-2 minuty, aż będzie puszyste. Dolewamy śmietankę i dosypujemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie dosyć gęsta i jednolita. Uwaga! Masę można przebić, więc od razu kiedy śmietana będzie ubita i połączona z serkiem przestajemy miksować.
  • beza3. Składanie:
    Obieramy i kroimy kiwi w plasterki. Myjemy i przygotowujemy inne owoce.
    Bezę wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy z blaszki (jest bardzo krucha, ale jeśli się ułamie, nie należy się przejmować – w końcu jest krem, który może ją skleić ). Wykładamy na talerz (paterę). Rozsmarowujemy na niej 1/2 kremu i przykrywamy drugą bezą. Na wierzchu kładziemy pozostały krem oraz układamy owoce. Gotowa do jedzenia natychmiast. Jest naprawdę pyszna.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kiwiMalinyserek mascarponewalentynkiborówki amerykańskiekolacja we dwojelaska waniliidrobnydla_dwojgabiałka jajkaschłodzona śmietana kremówkabiały cukier

Komentarze

Podobne przepisy

kruche babeczki

Dodane przez: agarybak76

Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

Smaczne, nie za słodkie babeczki,...

Beza z kremem ajerkoniakowym

Dodane przez: czarrna

Beza z kremem ajerkoniakowym

Wyjątkowy deser tylko dla dorosłych...

Kruche babeczki z owocami

Dodane przez: Świat Wypieków

Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

Delikatne waniliowe nadzienie budyniowe...

image-0jhng4o

Dodane przez: 86skorpion86

Beza z owocami

Mój mąż zakochał się w tej bezie....

gotowe

Dodane przez: ziutula

beza z truskawkami i śmietaną

beza jest delikatna w środku, na...

image-253rwvh

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Krem waniliowo-budyniowy z mascarpone

Krem jest bardzo smaczny, delikatny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE