Beza z kremem waniliowym i owocami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Do romantycznej kolacji musi być romantyczny deser…. Beza z kremem waniliowym i owocami idealni się nadaje.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • BEZA:
    - białka jajka: 5 sztuk
    - drobny, biały cukier: 250 gramów
    - biały ocet winny: 1 łyżeczka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    KREM:
    - serek mascarpone: 250 gramów
    - schłodzona śmietana kremówka: 250 mililitrów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - cukier puder: 3 łyżki
    OWOCE:
    - maliny: 1 szklanka
    - borówki amerykańskie: 1 szklanka
    - kiwi: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Beza z kremem waniliowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:
    Piekarnik nagrzać do 120 stopni (bez termoobiegu).
    W dużej misce ubić dokładnie białka. Następnie dodawać stopniowo cukier (po 1-2 łyżki) i nadal dokładnie ubijać. Za każdym razem cukier musi być dokładnie wmieszany w białka. Masa powinna być bardzo dokładnie ubita, nie można jej przebić, więc należy ją ubijać dość długo. Kiedy już wmieszamy cały cukier dodajemy ocet i mąkę i jeszcze ubijamy ok 2 minut, aż masa będzie zupełnie jednolita, sztywna i błyszcząca.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej przygotować dwie blaszki, albo jedną dużą). Na papier wykładamy połowę białkowo-cukrowej masy i delikatnie rozprowadzamy (możemy rozprowadzić w okrąg lub w jakiś prosty kształt np. serduszko, na papierze można wcześniej narysować kształt jaki chcemy, żeby później łatwiej było wyłożyć masę). Grubość wyłożonej masy powinna być ok 2 cm, więc nie należy jej za bardzo rozprowadzać ani wygładzać z wierzchu. To samo robimy z drugą częścią masy.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut w 120 stopniach, następnie skręcamy piekarnik do 100 stopni i “suszymy” bezę ok 3 godzin. Następnie wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezie ostygnąć w środku piekarnika.
  • 2. Krem:
    Do miski wkładamy serek mascarpone. Laskę wanilii przecinamy na pół i przejeżdżamy po niej tępą częścią noża usuwając dokładnie wszystkie nasionka. Dodajemy je do serka. Wszystko ubijamy przez ok 1-2 minuty, aż będzie puszyste. Dolewamy śmietankę i dosypujemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie dosyć gęsta i jednolita. Uwaga! Masę można przebić, więc od razu kiedy śmietana będzie ubita i połączona z serkiem przestajemy miksować.
  • beza 3. Składanie:
    Obieramy i kroimy kiwi w plasterki. Myjemy i przygotowujemy inne owoce.
    Bezę wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy z blaszki (jest bardzo krucha, ale jeśli się ułamie, nie należy się przejmować – w końcu jest krem, który może ją skleić ). Wykładamy na talerz (paterę). Rozsmarowujemy na niej 1/2 kremu i przykrywamy drugą bezą. Na wierzchu kładziemy pozostały krem oraz układamy owoce. Gotowa do jedzenia natychmiast. Jest naprawdę pyszna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować