Beza z kremem śmietanowo- waniliowym i borówkami

4.43 (7 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Ile gospodyń i piekarników, tyle przepisów na bezę aby wyszła idealna. Często siłami prób i błędów, każdy wypracuje swoje idealne proporcję i temperaturę suszenia.
Słodka, chrupiąca z zewnątrz-kleista w środku domowa beza. Przełożona kremem śmietanowo-waniliowym oraz świeżymi borówkami. Takiemu wypiekowi nikt się nie może oprzeć i znika w mgnieniu oka.

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Beza:
    8 białek
    szczypta soli
    250g. cukru
    1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Krem:
    300ml. śmietanki 36%
    250g. mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    250g.borówki amerykańskiej
    1 tabliczka czekolady miętowej z bąbelkami
Wystaw ocenę:

4.43 (7 ocen)

Zobacz również:

Tort bezowy

Beza z kremem śmietanowo- waniliowym i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 150 st bez termoobiegu.
    Białka ( muszą być idealnie oddzielone od żółtek) umieścić w misie robota, dodać sól, ubijać do momentu powstania pęcherzyków.
    Gdy są jeszcze płynne, wsypywać po czubatej łyżce cukru miksując do jego rozpuszczenia.
    Ten proces jest bardzo ważny aby cukier wsypywać stopniowo.
    Po wsypaniu ostatniej łyżki cukru miksować aż białka staną się gęste, kleiste a cukier rozpuści się całkowicie.
    Dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet/sok z cytryny-ponownie zmiksować.
    Na papierze do pieczenia odrysować dwa okręgi- np. od małego talerza.
    Na nie wyłożyć białka, wyrównać.
    Bezę włożyć do nagrzanego piekarnika, następnie po 5 min. zmniejszyć temp. do 100st.
    Suszyć przez kolejne 90 min.
    Bezę można pozostawić w uchylonym piekarniku na noc do wystudzenia lub poczekać aż wystygnie na blaszce.

    Jeśli przekładamy świeżo upieczoną, zimną beze przygotowujemy w trakcie krem.

    Krem śmietanowo-waniliowy: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy serek mascarpone i ekstrakt waniliowy.
    1/2 kremu oraz część borówek wykładamy na pierwszy blat bezowy, przykrywamy drugim.
    Dekorujemy pozostałym kremem, borówkami i połamaną czekoladą.

    Odstawiamy do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować