REKLAMA

Beza z kremem adwokat i owocami lata

wyświetlono: 602 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Moja pierwsza w życiu beza i udana :) Delikatna i krucha, obłożona kremem na bazie bitej śmietany, serka mascarpone i likieru adwokat. Do tego mnóstwo sezonowych owoców. Słodka rozpusta!

opublikowany: 17.07.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 4 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Beza:
    -8 białek z jaj klasy M (w temperaturze pokojowej)
    -1,5 szklanki cukru białego
    -1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki soku z cytryny
    Krem:
    -350 g serka mascarpone
    -200 g śmietanki 30% mocno schłodzonej
    -1/4 szklanki likieru adwokat
    -2 łyżki cukru pudru
    Owoce:
    -0,5 kg czerwonych porzeczek
    -0,5 kg malin
    -250 g poziomek
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1 1. Rozpoczynamy ubijanie białek. Gdy zaczną się pienić, stopniowo, łyżka po łyżce ciągle miksując aż poprzednia partia się nie rozpuści dodajemy cukier.
  • 2 2. Postępujemy tak dopóki nie powstanie sztywna, lśniąca piana. Następnie dolewamy sok z cytryny cały czas miksując, później skrobię i miksujemy.
  • 3 3. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Przykładamy do niej tradycyjny talerz obiadowy i odrysowujemy okrąg ołówkiem.
  • 4 4. Pianę stopniowo nalewamy na środek okręgu, wyrównujemy. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 130 stopni i suszymy bezę przez półtorej godziny. Studzimy całkowicie w uchylonym piekarniku.
  • 5 5. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
    Do ubitej stopniowo po łyżce dodajemy ser mascarpone ciągle miksując. Na końcu wlewamy adwokat i dokładnie miksujemy. Ostudzoną bezę przełożoną na talerz lub paterę obkładamy dokładnie kremem za pomocą szpatułki również po bokach.
  • 6 6. Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy na sicie, suszymy ręcznikiem papierowym. Maliny i poziomki również myjemy i osuszamy. Boki bezy dekorujemy porzeczkami wciskając je jedna po drugiej. Wierzch bezy również posypujemy porzeczkami, obkładamy malinami i poziomkami według uznania. Odkładamy na 20 minut do lodówki aby krem lekko stężał i podajemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

BEZA Z OWOCAMI

Cos na szybko, cos pysznego

kategoria: Ciasta bezy beza opublikowany: 16.06.2018 | wyświetlono: 969 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Nina80 45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)

beza z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

zaskocz bliskich smacznym a zarazem bardzo efektownym deserem

kategoria: Desery bezy beza pavlova opublikowany: 13.05.2019 | wyświetlono: 3809 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Dziś ja gotuje foto-%C5%9Blubna-d%C4%85browa-tarnowska-gr%C4%99bosz%C3%B3w+%284%29

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Jedno z moich ulubionych ciast, idealne połączenie, słodycz bezy + kwaskowate owoce, do tego kawa.

kategoria: Ciasta beza opublikowany: 10.11.2019 | wyświetlono: 7647 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kiczucha FB_IMG_1612124512422

Beza Pavlova z kremem mascarpone i owocami

Pyszna i piękna beza.

kategoria: Ciasta bezy beza pavlova opublikowany: 31.01.2021 | wyświetlono: 136 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE