Beza z kremem adwokat i owocami lata

  • wyświetlono: 151 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moja pierwsza w życiu beza i udana :) Delikatna i krucha, obłożona kremem na bazie bitej śmietany, serka mascarpone i likieru adwokat. Do tego mnóstwo sezonowych owoców. Słodka rozpusta!

ja
  • 12 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Beza:
-8 białek z jaj klasy M (w temperaturze pokojowej)
-1,5 szklanki cukru białego
-1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki soku z cytryny
Krem:
-350 g serka mascarpone
-200 g śmietanki 30% mocno schłodzonej
-1/4 szklanki likieru adwokat
-2 łyżki cukru pudru
Owoce:
-0,5 kg czerwonych porzeczek
-0,5 kg malin
-250 g poziomek

Sposób przygotowania przepisu:

Beza z kremem adwokat i owocami lata

  • 11. Rozpoczynamy ubijanie białek. Gdy zaczną się pienić, stopniowo, łyżka po łyżce ciągle miksując aż poprzednia partia się nie rozpuści dodajemy cukier.
  • 22. Postępujemy tak dopóki nie powstanie sztywna, lśniąca piana. Następnie dolewamy sok z cytryny cały czas miksując, później skrobię i miksujemy.
  • 33. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Przykładamy do niej tradycyjny talerz obiadowy i odrysowujemy okrąg ołówkiem.
  • 44. Pianę stopniowo nalewamy na środek okręgu, wyrównujemy. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 130 stopni i suszymy bezę przez półtorej godziny. Studzimy całkowicie w uchylonym piekarniku.
  • 55. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
    Do ubitej stopniowo po łyżce dodajemy ser mascarpone ciągle miksując. Na końcu wlewamy adwokat i dokładnie miksujemy. Ostudzoną bezę przełożoną na talerz lub paterę obkładamy dokładnie kremem za pomocą szpatułki również po bokach.
  • 66. Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy na sicie, suszymy ręcznikiem papierowym. Maliny i poziomki również myjemy i osuszamy. Boki bezy dekorujemy porzeczkami wciskając je jedna po drugiej. Wierzch bezy również posypujemy porzeczkami, obkładamy malinami i poziomkami według uznania. Odkładamy na 20 minut do lodówki aby krem lekko stężał i podajemy. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakibezaurodzinyDeserMalinyczerwone porzeczkiowoceimprezaadwokatpavlovapoziomkiowoce sezonowePoczęstunekimieninykrem mascarponedomowe wypiekibeza z owocamibeza z krememkrem adwokatowyprzepis_miesiąca1000dary_latabeza z kremem i owocami
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-160qmm1

Dodane przez: viki2903

DESER z OWOCAMI LATA

DESER z OWOCAMI LATA

SERNIK z OWOCAMI LATA

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

SERNIK z OWOCAMI LATA

Oto najlepszy sernik w naszej rodzinie!...

Rolada z owocami lata i lemon curd

Dodane przez: beetle

Rolada z owocami lata i lemon curd

Uwierzcie mi, że zakochacie się...

Pavlova z owocami lata

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Pavlova z owocami lata

Beza stanowi podstawę całego deseru,...

Deser z owocami lata i lemon curd

Dodane przez: beetle

Deser z owocami lata i lemon curd

Idealny na letnie popołudnia z...

kruche babeczki

Dodane przez: agarybak76

Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

Smaczne, nie za słodkie babeczki,...