Beza z kremem adwokat i owocami lata

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja pierwsza w życiu beza i udana :) Delikatna i krucha, obłożona kremem na bazie bitej śmietany, serka mascarpone i likieru adwokat. Do tego mnóstwo sezonowych owoców. Słodka rozpusta!

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza:
    -8 białek z jaj klasy M (w temperaturze pokojowej)
    -1,5 szklanki cukru białego
    -1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki soku z cytryny
    Krem:
    -350 g serka mascarpone
    -200 g śmietanki 30% mocno schłodzonej
    -1/4 szklanki likieru adwokat
    -2 łyżki cukru pudru
    Owoce:
    -0,5 kg czerwonych porzeczek
    -0,5 kg malin
    -250 g poziomek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy Beza Pavlova

Beza z kremem adwokat i owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Rozpoczynamy ubijanie białek. Gdy zaczną się pienić, stopniowo, łyżka po łyżce ciągle miksując aż poprzednia partia się nie rozpuści dodajemy cukier.
  • 2 2. Postępujemy tak dopóki nie powstanie sztywna, lśniąca piana. Następnie dolewamy sok z cytryny cały czas miksując, później skrobię i miksujemy.
  • 3 3. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Przykładamy do niej tradycyjny talerz obiadowy i odrysowujemy okrąg ołówkiem.
  • 4 4. Pianę stopniowo nalewamy na środek okręgu, wyrównujemy. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 130 stopni i suszymy bezę przez półtorej godziny. Studzimy całkowicie w uchylonym piekarniku.
  • 5 5. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
    Do ubitej stopniowo po łyżce dodajemy ser mascarpone ciągle miksując. Na końcu wlewamy adwokat i dokładnie miksujemy. Ostudzoną bezę przełożoną na talerz lub paterę obkładamy dokładnie kremem za pomocą szpatułki również po bokach.
  • 6 6. Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy na sicie, suszymy ręcznikiem papierowym. Maliny i poziomki również myjemy i osuszamy. Boki bezy dekorujemy porzeczkami wciskając je jedna po drugiej. Wierzch bezy również posypujemy porzeczkami, obkładamy malinami i poziomkami według uznania. Odkładamy na 20 minut do lodówki aby krem lekko stężał i podajemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce Poziomki Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować