Beza z jabłkami

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Chrupiąca z zewnątrz, piankowa w środku, o jasnym kolorze – tak powinna wyglądać dobrze upieczona beza Pavlova. Przygotowałam ją z jesiennym akcentem – z jabłkami i kruszonką.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BEZA PAVLOVA:
    • 170 ml białek (około 4 białka z jajek o rozmiarze L),
    • 250 g cukru (około 1 i ¼ szklanki),
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub ryżowego),

    BITA ŚMIETANA:
    • 400 g śmietany kremówki,
    • 1 łyżka cukru pudru,

    JABŁKA:
    • 350 g prażonych jabłek,

    MIGDAŁOWA POSYPKA:
    • 120 g mąki pszennej,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 35 g cukru pudru,
    • 85 g zimnego masła,
    • 1 żółtko

    Dodatkowo:
    • 70g płatków migdałowych,
    • 1 łyżka cukru,
    • 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pavlova

Beza z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BEZA PAVLOVA: Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, grzanie góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20cm.
    Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru. Jeśli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka.
    Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Pianę ubijamy jeszcze przez 3 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy mąkę i ocet i ubijamy razem jeszcze 1 minutę.
    Pianę wykładamy na okrąg narysowany na papierze do pieczenia. Kilkoma sprawnymi ruchami formujemy kształt bezy podnosząc za pomocą łyżki lub szpatułki bezę do góry. Beza nie lubi długiego formowania.
    Bezę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ją przez 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Aby kremówka dobrze się ubiła musi być mocno schłodzona. Na bezę tuż przed podaniem wykładamy równomiernie bitą śmietanę. A na wierzch wykładamy prażone jabłka. Całość posypujemy obficie migdałową posypką.
    MIGDAŁOWA POSYPKA: Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w tortownic. Foremkę z ciastem schładzamy w lodówce przez 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu ciasto studzimy i kruszymy do miski.
    Na patelnię wsypujemy cukier, płatki migdałowe oraz dodajemy masło. Smażymy wszystko kilka minut razem często mieszając aż płatki się zarumienią. Zawartość patelni przekładamy do miski z pokruszonym ciastem i dokładnie mieszamy do połączenia. Migdałowa posypka jest gotowa.
    PRAŻONE JABŁKA: 1 kg obranych, bez gniazd nasiennych, jabłek (użyłam Antoniówek) kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wkładamy jabłka. Dodajemy 80g cukru i 1 łyżkę soku z cytryny. Smażymy razem na średnim ogniu przez kilka minut często mieszając aż jabłka zaczną się rozpadać, a większość soku odparuje. Z 1 kg jabłek obranych otrzymamy około 900g prażonych jabłek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować