Beza z frużeliną porzeczkową

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Porzeczki kwaskowe i frużelina mało słodka przełamuje smak słodkiej bezy. Polecam zrobić więcej frużeliny bo szybo znika.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • beza:
    3 białka
    175 g cukier kryształ
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu

    400 ml śmietany kremówki
    1 łyżeczka cukier puder
    1 fix do śmietany

    15 dkg porzeczek do dekoracji

    frużelina z porzeczki

    25 dkg porzeczek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska
    1 łyżka cukru
    100 ml wody
    3 łyżki wody do rozpuszczenia mąki

    melisa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Beza z frużeliną porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beza ubita i wyciśnięta szprycą 1. Białka ubijam na sztywno na najwyższych obrotach , dodaję cukier etapami i dalej ubijam aż zrobi się beza lśniąca,. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i dalej ubijam.
    Z białego bristolu wycięłam obręcz o średnicy 21 cm. Ułożyłam ją na papierze do pieczenia. Białko przełożyłam do szprycy i wyciskałam na papier w obręczy do okoła i w środku.
  • beza upieczona 2. Beze piekłam pierwsze 10 minut temp 120 stopni, potem 90 stopni około 3 godzin termoobieg. Moja rodzina nie lubi klejącej bezy więc mocno ją wysuszyłam. Polecam piec kilka blatów ja tak zrobiłam.
  • frużelina z porzeczek 3. Porzeczki myję, obieram, przekładam do garnka, dodaję cukier, wlewam 100 ml wody i gotuję aż porzeczki zmiękną. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w trzech łyżkach wody i dodaję do porzeczek.Chwilę gotuję aż zgęstnieje frużelina

    Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam z cukrem pudrem, na sztywno, pod koniec dodaję fix.
    Na blat bezowy wyciskam szprycą śmietanę, polewam zimną frużeliną, układam porzeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować