beza z czekoladowym kremem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Beza to mój ulubiony deser. . Tym razem dwa bezowe blaty przełożyłam kremem z gorzkiej czekolady a dla przełamania i ożywienia smaku dodałam odrobinę soczystej pomarańczy. Dzięki temu całość nie była muląca więc bez przeszkód sięgaliśmy po dokładki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • na bezę:
    6 białek
    300 g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu lub soku z cytryny
    na krem czekoladowy:
    300 ml śmietanki kremówki 30%
    100 g gorzkiej czekolady (ewentualnie deserowej)
    dodatkowo:
    łyżka gorzkiego kakao
    pomarańcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Beza

Beza z czekoladowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka umieścić w wysokim naczyniu i zacząć ubijać najpierw na małych obrotach a po chwili na największych. Kiedy będą sztywne to nadal ubijając wsypywać stopniowo cukier. Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Rozłożyć na nich ubitą pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C na pół godziny. Po tym czasie obniżyć grzanie do 100*C i piec bezy jeszcze godzinę. Jeśli będą się rumienić, oznacza to, że temperatura jest za wysoka. Należy wtedy albo obniżyć grzanie albo uchylić drzwiczka piekarnika. Upieczone bezy wystudzić.
  • 2. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do małej miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuścić. Bardzo zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i szybko zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat bezowy i przykryć drugą bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu i posypać kakao. Pomarańcze wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście tuż przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować