Beza pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z białek ubić sztywna pianę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle mieszając. Na koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną i miksować do połączenia się składników. Pianę należy ubijać tak długo, aż będzie błyszcząca. Bezę rozłożyć na dwie blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 120 stopni. W takiej temperaturze należy piec przez 30 minut, następnie należy zmniejszyć do temperatury 90 stopni i piec jeszcze przez godzinę. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę zamkniętą na co najmniej 3 godziny.
Żółtka wymieszać z mąka ziemniaczaną. Doprowadzić prawie do wrzenia 1 szklankę śmietanki wymieszaną z cukrem waniliowym. Stopniowo wlewać żółtka do śmietanki, energicznie mieszając. Ciągle mieszając podgrzewać około 5 minut aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
Resztę śmietanki ubić z dodatkiem 2 łyżek cukru. Połowę wymieszać z ostudzonym kremem.
Na jedną bezę należy wyłożyć krem i przykryć drugą bezą. Wierzch udekorować bitą śmietana i kiwi.
Komentarze