Beza pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Całe ciasto po prostu rozpływa się w ustach i w bardzo krótkim czasie znika z talerza.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Porcja na 2 blachy bezy:
    5 białek
    szklanka cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Krem:
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki śmietanki 30%
    2 łyżki cukru
    Do dekoracji:
    kiwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Beza pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubić sztywna pianę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle mieszając. Na koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną i miksować do połączenia się składników. Pianę należy ubijać tak długo, aż będzie błyszcząca. Bezę rozłożyć na dwie blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 120 stopni. W takiej temperaturze należy piec przez 30 minut, następnie należy zmniejszyć do temperatury 90 stopni i piec jeszcze przez godzinę. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę zamkniętą na co najmniej 3 godziny.
    Żółtka wymieszać z mąka ziemniaczaną. Doprowadzić prawie do wrzenia 1 szklankę śmietanki wymieszaną z cukrem waniliowym. Stopniowo wlewać żółtka do śmietanki, energicznie mieszając. Ciągle mieszając podgrzewać około 5 minut aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
    Resztę śmietanki ubić z dodatkiem 2 łyżek cukru. Połowę wymieszać z ostudzonym kremem.
    Na jedną bezę należy wyłożyć krem i przykryć drugą bezą. Wierzch udekorować bitą śmietana i kiwi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować