Beza Pawłowej

0 (0 ocen)

  • 3 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Beza Pawłowej

  • 3 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka octu winnego białego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Krem:
    250 dag serka mascarpone
    200 ml śmietanki 30% lub 36%
    łyżeczka cukru pudru
    Mus owocowy.
    400 dag dowolne owoce (maliny, truskawki)
    cukier 2-4 łyżki
    owoce do dekoracji, świeża mięta

Beza pawłowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beza 1. Beza:
    Białka ubijać ze szczyptą soli, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Wtedy dodawać po łyżce cukier z cukrem waniliowym. Po dodaniu cukru ubijać około 10 minut. Dodać ocet i mąkę. Delikatnie wymieszać. Piec około 2 godziny 20 minut. Temperatura 100 stopni. Termoobieg. Na papierze do pieczenia narysować okręg około 20 cm średnica. Nałożyć ubitą pianę. Ładnie boki podciągnąć ku górze. Piec na kratce i na papierze. Studzić aż do wystygnięcia piekarnika.
    Krem.
    Śmietanę ubijać razem z mascarpone. Dodać cukier wedle uznania. Krem powinien być mało słodki.
    Mus owocowy.
    Owoce gotować około pół godziny razem z cukrem. Cukier do smaku. Schłodzić.
    Polecam upiec dwa blaty i połączyć ze sobą, przekładając kremem. Wtedy ilość składników należy podwoić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy