1.Beza:
Białka ubijać ze szczyptą soli, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Wtedy dodawać po łyżce cukier z cukrem waniliowym. Po dodaniu cukru ubijać około 10 minut. Dodać ocet i mąkę. Delikatnie wymieszać. Piec około 2 godziny 20 minut. Temperatura 100 stopni. Termoobieg. Na papierze do pieczenia narysować okręg około 20 cm średnica. Nałożyć ubitą pianę. Ładnie boki podciągnąć ku górze. Piec na kratce i na papierze. Studzić aż do wystygnięcia piekarnika.
Krem.
Śmietanę ubijać razem z mascarpone. Dodać cukier wedle uznania. Krem powinien być mało słodki.
Mus owocowy.
Owoce gotować około pół godziny razem z cukrem. Cukier do smaku. Schłodzić.
Polecam upiec dwa blaty i połączyć ze sobą, przekładając kremem. Wtedy ilość składników należy podwoić.
Komentarze