Białka ubijać, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ciągle ubijać. Po dodaniu całego cukru ubijać do 10 minut. Dodać ocet i mąkę. Delikatnie mieszać. Po wymieszaniu ułożyć na papierze. Ja układam na papierze a papier na kratce. Okrąg średnica ok 23 do 25 cm. Piec termoobieg. 120 stopni 10 min i 100 stopni 2h 20min. Można dłużej. Po upieczeniu studzić w piekarniku.
MASA:
250g mascarpone,
250 ml śmietanki 36%,
łyżka cukru pudru.
Schłodzony ser i śmietankę ubić razem na dużych obrotach. Po ubiciu dodać cukier. Schłodzić.
MUS.
2 owoce mango.
Łyżka cukru.
Sok z połowy cytryny.
Owoce pokroić, dodać cukier, kilka łyżek wody. Dusić do miękkości. Dodać sok z cytryny. Zblenderować. Schłodzić. Można dodać do gorącego musu pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Zagotować. Schłodzić.
Na gotową bezę nałożyć masę serową i mus (zimny).
Przybrać dowolnymi owocami, listkami mięty.
Podawać zaraz po nałożeniu masy. Po przekrojeniu beza lekko opada w dół.
Białka ubijać, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ciągle ubijać. Po dodaniu całego cukru ubijać do 10 minut. Dodać ocet i mąkę. Delikatnie mieszać. Po wymieszaniu ułożyć na papierze. Ja układam na papierze a papier na kratce. Okrąg średnica ok 23 do 25 cm. Piec termoobieg. 120 stopni 10 min i 100 stopni 2h 20min. Można dłużej. Po upieczeniu studzić w piekarniku.
MASA:
250g mascarpone,
250 ml śmietanki 36%,
łyżka cukru pudru.
Schłodzony ser i śmietankę ubić razem na dużych obrotach. Po ubiciu dodać cukier. Schłodzić.
MUS.
2 owoce mango.
Łyżka cukru.
Sok z połowy cytryny.
Owoce pokroić, dodać cukier, kilka łyżek wody. Dusić do miękkości. Dodać sok z cytryny. Zblenderować. Schłodzić. Można dodać do gorącego musu pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Zagotować. Schłodzić.
Na gotową bezę nałożyć masę serową i mus (zimny).
Przybrać dowolnymi owocami, listkami mięty.
Podawać zaraz po nałożeniu masy. Po przekrojeniu beza lekko opada w dół.
Porady
Bezę możemy przechowywać kilka dni w zamkniętym pudełku. Dekorujemy przed samym podaniem.
Komentarze