Beza idealne połączenie słodkości śmietanki i serka mascarpone z owocami
Świetnie smakuje schłodzona na upalne dni
Znika w oka mgnieniu smakuje nawet tym bardzo wybrednym
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Beza:
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
400 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
400 g ulubionych owoców
1 łyżka cukru pudru
Beza pavlova z owocowymi darami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Białka ubijaj mikserem,pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier,mąkę ziemniaczaną,sok z cytryny i szczyptę soli
2.Ubite białka przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia staraj się otrzymać forma okręgu.
3.Piekarnik nastaw na 175 stopni,zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 min .Po tym czasie nie wyciągaj bezy,tylko pozostaw ja w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Krem
1.Aby przygotować krem,ubij śmietankę,dodaj mascarpone,cukier waniliowy i cukier puder
2.Na ostudzony spod bezowy wyłóż krem,całość udekoruj świeżymi owocami.
Komentarze