BEZA limonkowo-malinowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Fantastyczna beza - idealna na letnie popołudnie przy kawce

  • 2 godz.

Składniki:

  • BEZA
    4 białka
    250g cukru kryształu
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    KREM:
    1 serek mascaropne (ja używam z Lidla)
    1 mała śmietana 36% - musi być bardzo zimna
    2 łyżki cukru pudru
    1 limonka
    +
    maliny

Beza limonkowo-malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (po 1 łyżce) stale ubijając. Gdy nasza masa będzie już sztywna i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Bezy wykładamy łyżką (możemy również masę włożyć do rękawu cukierniczego) na papier do pieczenia.Bezę pieczemy w 140 stopniach przez około 60 minut. Powinna się ładnie upiec i popękać ;]

    KREM: Limonkę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę na małych oczkach i wycisnąć sok. Serek mascaropne połączyć z cukrem, sokiem i skórką z limonki. Śmietankę ubić na sztywno, gdy będzie ubita, dodawać do niej stopniowo po 1 łyżce serka z cukrem i limonką. Gdy nasz krem będzie gotowy, schładzamy go w lodówce (minimum 30 minut).

Porady

Bezy dekorujemy tuż przed podaniem, ponieważ "płyną" ;]

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy