Beza limonkowo-malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (po 1 łyżce) stale ubijając. Gdy nasza masa będzie już sztywna i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Bezy wykładamy łyżką (możemy również masę włożyć do rękawu cukierniczego) na papier do pieczenia.Bezę pieczemy w 140 stopniach przez około 60 minut. Powinna się ładnie upiec i popękać ;]
KREM: Limonkę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę na małych oczkach i wycisnąć sok. Serek mascaropne połączyć z cukrem, sokiem i skórką z limonki. Śmietankę ubić na sztywno, gdy będzie ubita, dodawać do niej stopniowo po 1 łyżce serka z cukrem i limonką. Gdy nasz krem będzie gotowy, schładzamy go w lodówce (minimum 30 minut).
Porady
Bezy dekorujemy tuż przed podaniem, ponieważ "płyną" ;]
Komentarze