Przepis znaleziony w internecie. Beza w wersji na wytrawnie z szynką, parmezanem i żółtkiem. Ponieważ beza jest dość sucha polecam podawać np. z mizerią lub pomidorami ze śmietaną :)
Beza a'la jajko sadzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na szywną pianę ze szczyptą soli i pieprzu. Dodaj drobno pokrojoną szynkę i starty ser, delikatnie wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Bezę podziel na dwie części i rozłóż na papierze formując kształt koła. Zapiekaj 5 minut w 200 st. Następnie środek bezy leko ugnieć i w to miejsce wyłóż żółtko. Piecz kolejne piec 5 minut w 200 st, po czym posyp posiekanym koperkiem. Danie polecam podawać z pieczywem i np.mizerią.
Komentarze