Bezjajeczne czekoladowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest idealny dla Wszystkich tych którzy nie mogą spożywać jajek bo mają uczulenie..ciasto to jest również dla wszystkich tych którzy mają chętkę na placek ale jajek im akurat zabrakło. Ciasto to jest, idealne jako baza - spód do innych ciast.
Jest mocno kakaowe i w smaku i w kolorze. Puszyste, lekkie i bardzo łatwo i szybko się je przygotowuje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki
    400 g cukru ( ja użyłam 300 g )
    6 łyżeczek z kopką gorzkiego kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    160 ml oleju
    500 ml wody ( ja użyłam bardzo letniej )
    2 łyżeczki aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Bezy

Bezjajeczne czekoladowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BEZ JAJECZNE czekoladowe ciasto 1. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • BEZ JAJECZNE czekoladowe ciasto 2. Masę wylewamy do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja dodatkowo papier natłuściłam ). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy ok. 30 - 40 min. w temp.180 stopni - DO SUCHEGO PATYCZKA.

    Blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm

Porady

placek można polać polewą i powstanie nam a'la murzynek, można dorzucić do niego posiekane orzechy lub przeciąć i przełożyć dowolną masa lub kremem - możliwości jego wykorzystania jest wiele. ciasto wychodzi rzadkie - i takie ma być jak przelewamy do formy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować