Berlińska zupa ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosta, klasyczna zupa z kuchni niemieckiej. Bardzo polecamy.

  • 60 min

Składniki:


  • 500 g ziemniaków
    pęczek włoszczyzny
    2 cebule
    100 g wędzonego boczku
    1 łyżka oleju
    800 ml bulionu warzywnego
    5 gałązek majeranku
    100 ml kremówki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Berlińska zupa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Berlińska zupa ziemniaczana 1. Ziemniaki obrałem, pokroiłem na kawałki. Oczyściłem i pokroiłem włoszczyznę. Cebule posiekałem. Boczek pokroiłem na kawałeczki. Rozgrzałem w garnku olej, zeszkliłem cebulę i 2/3 boczku. Dodałem ziemniaki i włoszczyznę, przesmażyłem przez chwilę. Wlałem bulion, dodałem 2 gałązki majeranku. Zagotowałem, zmniejszyłem ogień, gotowałem bez przykrywki około 15 minut. Resztę boczku wysmażyłem na chrupko na suchej patelni. Wyjąłem z zupy gałązki majeranku, całość zmiksowałem, dodałem śmietanę. Zagotowałem jeszcze raz, doprawiłem, posypałem listkami majeranku i skwarkami z boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować