Beeramisu z piernikami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nowa odsłona klasycznego włoskiego deseru z dodatkiem ciemnego piwa piernikowego zamiast kawy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • serek mascarpone - 250g
    jajko - 1 szt.
    cukier trzcinowy - 1 łyżka
    szczypta soli
    ciemne piwo "Piernikowy Foch" - 1/2 szklanki
    podłużne biszkopty - 10 szt.
    kakao - 2 łyżki
    pierniki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery w pucharku

Beeramisu z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko rozbijamy, oddzielamy białko od żółtka do dwóch osobnych naczyń. Do żółtka dodajemy cukier trzcinowy i miksujemy na wysokich obrotach. Do żółtek dodajemy serek mascarpone i miksujemy na niskich obrotach.
  • 2. Białko ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • 3. Biszkopty dzielimy na mniejsze kawałki, nasączamy piwem.
  • 4. Dno pucharków wykładamy biszkoptami, na nie wykładamy krem i posypujemy kakao. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Kończymy warstwą kremu. Ozdabiamy piernikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować