Kurczak z warzywami z grilla

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Łatwy

Słodko-kwaśny sos BBQ jest wręcz stworzony do kurczaka. Doskonałym uzupełnieniem są grillowane warzywa z nutką czosnku i bazylii. Duet idealny.

  • Łatwy

Składniki:

  • KURCZAK BBQ:
    - udka kurczaka: 6 sztuk
    - keczup: 5 łyżek
    - sos Worcester: 2 łyżki
    - musztarda Dijon: 2 łyżki
    - cukier brązowy: 1 łyżka
    GRILLOWANE WARZYWA:
    - cukinia: 1 sztuka
    - papryka (czerwona, żółta): 2 sztuki
    - bakłażan: 0.5 sztuki
    - pomidorki koktajlowe: 6 sztuk
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - suszona bazylia: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - ocet balsamiczny: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Kurczak z warzywami z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w sosie bbq 1. Udka kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę- opcja mniej kaloryczna. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos BBQ, dodajemy kurczaka, obtaczamy w sosie i odstawiamy na około 30 minut. Grillujemy około 20 minut- po 10 minut z każdej strony, na średnim ogniu.
    Warzywa kroimy w średnią kostkę(cukinia, bakłażan, cebula, papryka) a pomidorki na połówki, kładziemy na dużej tacce do grilla. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet balsamiczny, suszoną bazylię i solimy do smaku. Mieszamy. Grillujemy około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa

Notka redakcyjna

PP_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować