Bazyliowo-malinowe ciasto

0 (0 ocen)

Na talerzyk, a potem szybciutko do buzi, aby móc skosztować następny kawałek. Ciasto jest wynikiem mojego kuchennego eksperymentowania.Ma ciekawy, oryginalny smak. Polecam.

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm
    Składniki:
    • 4 jajka,
    • 1 szklanka cukru,
    • 2 szklanki mąki,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¾ szklanki oleju,
    • 2-3 garście świeżych liści bazylii,
    • Około 1 szklanka malin,
    • Cukier puder do podania

Bazyliowo-malinowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmiksowana bazylia 1. Bazylie miksujemy z częścią oleju.
  • Wbijanie jajek 2. Jajka wybijamy do miski. Dokładamy do nich cukier
  • Ubite jajka 3. Razem miksujemy do uzyskania puszystej masy.
    Do ubitych jajek dokładamy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dokładamy zmiksowaną bazylię.
  • Układnie owoców 4. Ciasto wylewamy na blaszkę. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy całość około 35-40 minut w 180°C.
    Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Porady

Można go przygotować z dowolnymi owocami (truskawki, jabłka śliwki).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy