Bazyliowo-ketchupowe ćwiartki pieczone z cebulką

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne i soczyste ćwiartki z kurczaka, w ciekawej marynacie na bazie bazylii i ketchupu z dodatkiem cebulki. To sycące i konkretne danie obiadowe, które z pewnością zasmakuje wielbicielom pieczonego kurczaka.

Składniki:

  • -4 ćwiartki z kurczaka
    -4 duże cebule
    -50 g masła

    Marynata:
    -1 saszetka przyprawy do kurczaka
    -2 łyżki bazylii suszonej
    -4 łyżki ketchupu pikantnego
    -8 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bazyliowo-ketchupowe ćwiartki pieczone z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynowanie 1. Ćwiartki myjemy, oczyszczamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy mięso, dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej całą noc).
  • przed upieczeniem 2. Kurczaka układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cebulę. Na wierzchu układamy pokrojone w kostkę masło. Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Porady

Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować