Bazyliowe ślimaczki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Bazyliowe ślimaczki z pomidorowego ciasta naleśnikowego nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej bazylii są świetnym pomysłem na wegetariańską, lekką przystawkę lub imprezową przekąskę.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    300g mąki pszennej
    2 żółtka
    1 jajko
    2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    sól
    pieprz

    Pesto:
    50g liści świeżej bazylii
    60g ziemnych orzeszków
    1 ząbek czosnku
    60ml oliwy z oliwek
    10ml soku z cytryny
    skórka z cytryny
    40g startego parmezanu

Bazyliowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1g6v70f 1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem do jednolitej konsystencji i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na suchej rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.
  • image-1mi5fon 2. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem-
  • image-25bivsd 3. Naleśniki posmarować pesto, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki
    o grubości około 1,5cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy