Bazyliowe risotto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bazylia nadaje potrawie piękny zapach, a dodatkowo wzbogaca ją w potas i kwas foliowy.

  • 60 min

Składniki:

  • ryż arborio (do risotto) 200 g
    liście świeżej bazylii ok.50 g
    3 papryki
    1 czerwona cebula
    olej rzepakowy
    kostka bulionu warzywnego

Bazyliowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 0,5 l wody, rozpuścić w niej kostkę bulionu. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Papryki pokroić w kostkę.
  • 2. Bazylię umyć i listki przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać ok. 5 łyżek bulionu i zmiksować blenderem.
  • 3. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wsypać ryż i na małym ogniu podsmażyć, aż ziarenka zrobią się przezroczyste. Następnie porcjami dodawać bulion na patelnię, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie do ryżu dodać cebulę i paprykę. Na koniec dodać zblendowaną bazylię i dusić ryż do momentu aż wchłonie bulion.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy