Bazyliowe Pesto

  • wyświetlono: 302 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pesto to fajny pomysł na wykorzystanie w ciekawy sposób niezwykle aromatycznych liści bazylii. Idealnie sprawdza się podane z makaronem lub do smarowania pieczywa.

Ewelina Marcin
  • 30min

Składniki

1 doniczka świeżej bazylii
10 łyżek oliwy
70g orzechów nerkowca
30g migdałów
30g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
sok i otarta skórka z 1 limonki
3 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Bazyliowe Pesto

  • 1. Wszystkie wymienione składniki przełożyć do bendera i zmiksować
    do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Doprawić do smaku solą i świeżym pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodymigdałyczosnekoliwabazyliaparmezansłoneczniklimonkaorzechy nerkowcapesto domowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-0840pf5

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

ORYGINALNE PESTO Z BAZYLI (PESTO alla GENOVESE)

Pesto alla Genovese, bo taka jest...

image-0k0pynr

Dodane przez: Ewelina Marcin

BAGIETKA BAZYLIOWO – CZOSNKOWA

Bagietka to wyśmienita przekąska...

Bazyliowe faworki

Dodane przez: Jaga85

Bazyliowe faworki

Polecam jeśli komuś znudziły się...

Krakersy z pastą bazyliową

Dodane przez: quchniakaroli

Krakersy z pastą bazyliową

Pomysł na przekąskę na domową imprezę...

pesto pietruszkowe

Dodane przez: Brenia

Pesto pietruszkowe

Domowe pesto może być pysznym dodatkiem...

pesto

Dodane przez: AnnaKoziel

Pietruszkowe pesto

Pełne witamin zielone pesto do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE