Bazyliowe lody

4.5 (164 ocen)

Moje poletko bazylii bardzo się rozrosło, więc trzeba było trochę je przerzedzić. Zazwyczaj przygotowuje lody z 0,5 litra śmietanki. Tym razem na wszelki wypadek zrobiłam mniejszą porcję. Jak się okazało lodów zabrakło. Nowy smak jak najbardziej przypadł do gustów domownikom- polecam!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 garści listków bazylii,
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 2 jajka,
    • 70 g cukru,
    • 1 szklanka mleka,
    • 2 szczypty imbiru,
    • Sok z jednej małej cytryny lub z połowy dużej
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Bazyliowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap pierwszy 1. Listki miksujemy z połową mleka, imbirem oraz sokiem.
    Jajka ubijamy z cukrem
  • Pozostawiona do ostygnięcia masa 2. Pozostałe mleko podgrzewamy. Do gotującego dokładamy ubite jajka oraz zmiksowaną bazylię. Całości ogrzewamy chwilkę na małym ogniu (2-3 minuty), aby masa zgęstniała. Następnie pozostawiamy ją do przestygnięcia.
    Gdy jest już chłodna ubijamy schłodzoną śmietankę. Do ubitej dokładamy wcześniej przygotowaną masę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamrażalnika. Po około 40 minutach nasze lody mieszamy. Czynność powtarzamy co 40-60 minut do momentu całkowitego zamrożenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować