Słodkie ciasteczka to przysmak szczególnie najmłodszych. Dziś polecam wytrawne, bazyliowe. Moim dzieciakom, choć były nie słodkie smakowały. Czyli warto je przygotować- POLECAM!
Jeśli nie mamy świeżej bazylii można użyć suszonej.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
• 1 i ¾ szklanki mąki,
• Pęczek bazylii,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 0,5 łyżeczki soli,
• Ok 125 ml wody,
• 80 ml oleju (dobrej jakości)
• Do posypania: gruboziarnista sól morska
Bazyliowe krakersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bazylie drobno siekamy.
2.Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki, czyli proszek do pieczenia, sól, bazylię, olej oraz wodę. Całość zagniatamy to uzyskania jednolitego ciasta.
3.Gotowe ciasto cienko wałkujemy na grubość około2- 3 mm.
Z ciasta za pomocą foremki wykrawamy krakersy.
4.Wycięte przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego krakersa posypujemy delikatnie gruboziarnistą, morską solą.
Krakersy pieczemy w 180°C około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia.
Komentarze