Bazyliowe krakersy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Słodkie ciasteczka to przysmak szczególnie najmłodszych. Dziś polecam wytrawne, bazyliowe. Moim dzieciakom, choć były nie słodkie smakowały. Czyli warto je przygotować- POLECAM!
Jeśli nie mamy świeżej bazylii można użyć suszonej.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 i ¾ szklanki mąki,
    • Pęczek bazylii,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 0,5 łyżeczki soli,
    • Ok 125 ml wody,
    • 80 ml oleju (dobrej jakości)
    • Do posypania: gruboziarnista sól morska

Bazyliowe krakersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • siekanie bazylii 1. Bazylie drobno siekamy.
  • gotowe ciasto 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki, czyli proszek do pieczenia, sól, bazylię, olej oraz wodę. Całość zagniatamy to uzyskania jednolitego ciasta.
  • wycinanie 3. Gotowe ciasto cienko wałkujemy na grubość około2- 3 mm.
    Z ciasta za pomocą foremki wykrawamy krakersy.
  • przed pieczeniem 4. Wycięte przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego krakersa posypujemy delikatnie gruboziarnistą, morską solą.
    Krakersy pieczemy w 180°C około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy