Bazyliowe kluski kładzione

0 (0 ocen)

Bardzo proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Kluski kładzione nadają się do różnego rodzaju sosów, mięs. A same, polane tylko np. masłem też smakują dobrze.

Składniki:


  • 2 jajka
    sól
    ok 200 gram mąki
    listki bazylii
    masło

Bazyliowe kluski kładzione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wbiłam dwa jajka. Do dałam sól i roztrzepałam widelcem. Mąkę dodawałam stopniowo, aż masa zrobiła się gest i gładka. Listki bazylii umyłam, porwałam i wrzuciłam do miski.

    W garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją. Gdy zaczęła wrzeć , nabierałam łyżeczką małą porcję ciasta i wrzucałam na wodę.

    Gotowałam przez jakies 2 - 3 minuty od wypłyniecia. Roztopiłam masło, wrzuciłam porwane listki bazylii i tym polałam moje kluski.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy