Bazyliowe faworki

  • wyświetlono: 308 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Polecam jeśli komuś znudziły się popularne smażone faworki. Mają one ciekawy i przyjemny smak.

Jaga85

Składniki

Składniki:
• 200 g mąki,
• ½ kostki masła,
• 2 żółtka,
• 2 łyżki śmietany,
• 1 łyżeczka suszonej bazylii,
• 1 łyżka spirytusu,
• Sól do smaku – 0,5 łyżeczki,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Bazyliowe faworki

  • Przygotowane składniki1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: masło, żółtka, śmietanę sól bazylię, alkohol oraz proszek do pieczenia.
  • Gotowe ciasto2. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy
  • Formowanie3. Gotowe ciasto wałkujemy , a następnie tniemy na pasy o długości około 10-11 cm i szerokości około 2 cm. Środek każdego paska nacinamy na środku. Przez nacięcie przeplatamy jeden z końców paska. Tak uformowane faworki układamy na blaszce i pieczemy około 15 minut w 180˚C.
    Po upieczeniu studzimy i podajemy.

Porady

Pyszne do barszczyku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakiszkola_babcibazyliaFaworkiprzekąskakarnawał

Komentarze

Podobne przepisy

Faworki mięsne

Dodane przez: PolskaGotuje

Faworki z piersi kurczaka

Te pyszne, mięsne faworki znikają...

Włoski dip bazyliowo - musztardowy

Dodane przez: Futka

Włoski dip bazyliowo - musztardowy

Propozycja na bardzo smaczny, wyrazisty...

Bazyliowe ćwiartki ziemniaków

Dodane przez: Martyna1991

Bazyliowe ćwiartki ziemniaków

Aromatyczne i bardzo smaczne

Szparagi w sosie jaglano-bazyliowym

Dodane przez: Goszka

Szparagi w sosie jaglano-bazyliowym

Gotowane, zielone szparagi al dente...

pesto

Dodane przez: Martyna1991

Pesto bazyliowo-serowe

Idealne do grillowanych mięs czy...

Boczniaki z majonezem bazyliowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Boczniaki z majonezem bazyliowym

Zamiast chipsów możemy zjeść chrupiące...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE