Bazyliowe ciasto

  • wyświetlono: 414 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To aromatyczny, pyszny drożdżowiec w wersji na ostro.Doskonały pomysł na zagospodarowanie bazylii jeśli w naszym zielniku jest jej akurat urodzaj! Bułeczki najlepiej smakują z masłem.

Jaga85

Składniki

Blaszka 24x36cm

Ciasto drożdżowe:

• 0,5 kg mąki,
• 2 jajka,
• 1 łyżka cukru,
• 0,5 łyżeczki soli,
• 1 łyżeczka suszonej bazylii,
• 1 szklanka mleka,
• 10 dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny,
• 5 dag drożdży


Nadzienie bazyliowe:
• Około 170 g orzeszków ziemnych niesolonych,
• 4-5 garści listków bazylii,
• 2 ząbki czosnku,
• Pieprz, sól do smaku,
• 4-5 łyżek tartego sera żółtego,
• 5 łyżek oliwy z oliwek

Dodatkowo: jako do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Bazyliowe ciasto

  • przed pieczeniem1. Podgrzewamy 0,5 szklanki mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy całość. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, bazylię, mąkę, pozostałe letnie mleko.
    Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte należy rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie masę bazylikowo-orzeszkową i rolujemy ciasto. Roladę dzielimy na 12 części. Układamy je na blaszce zwojem ku górze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 40 min w 180˚C.
  • Przygotowanie pesto2. Orzeszki miksujemy w malakserze lub za pomocą Bendera. Do zmiksowanych dokładamy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy na jednolita masę.
    Gotową masę wykładamy na rozwałkowane ciasto drożdżowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcibazyliaciasto drożdżowepestokonkurs_foto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z chleba

Dodane przez: Izabela77

Ciasto z chleba

Zostaje nam czasami chleb na którego...

Kruszonka

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Kruszonka na ciasta drożdżowe

Ta kruszonka jest idealna do ciast...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki,żółty ser,salami, kiechup...

wyrabianie ciasta

Dodane przez: Kasja1986

Idealne ciasto pierogowe

Sprężyste ciasto pierogowe, bez...

Cieniutkie ciasto na pizzę

Dodane przez: rzelkazag

Cieniutkie ciasto na pizzę

Kiedyś byłam zwolenniczką pizzy...

Ciasto na pizzę

Dodane przez: W_poszukiwaniu_inspiracji

Ciasto na pizzę

Delikatne, lekko chrupiące ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE