Bazyliowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

To aromatyczny, pyszny drożdżowiec w wersji na ostro.Doskonały pomysł na zagospodarowanie bazylii jeśli w naszym zielniku jest jej akurat urodzaj! Bułeczki najlepiej smakują z masłem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm

    Ciasto drożdżowe:

    • 0,5 kg mąki,
    • 2 jajka,
    • 1 łyżka cukru,
    • 0,5 łyżeczki soli,
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
    • 1 szklanka mleka,
    • 10 dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny,
    • 5 dag drożdży


    Nadzienie bazyliowe:
    • Około 170 g orzeszków ziemnych niesolonych,
    • 4-5 garści listków bazylii,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Pieprz, sól do smaku,
    • 4-5 łyżek tartego sera żółtego,
    • 5 łyżek oliwy z oliwek

    Dodatkowo: jako do posmarowania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe Pesto

Bazyliowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Podgrzewamy 0,5 szklanki mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy całość. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, bazylię, mąkę, pozostałe letnie mleko.
    Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte należy rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie masę bazylikowo-orzeszkową i rolujemy ciasto. Roladę dzielimy na 12 części. Układamy je na blaszce zwojem ku górze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 40 min w 180˚C.
  • Przygotowanie pesto 2. Orzeszki miksujemy w malakserze lub za pomocą Bendera. Do zmiksowanych dokładamy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy na jednolita masę.
    Gotową masę wykładamy na rozwałkowane ciasto drożdżowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować