Bazlama- turecki chleb z patelni

4.43 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bazlama to płaski chleb popularny w Turcji, tradycyjny na wsi, bardzo często sprzedawany na rynkach.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
    8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
    150 g ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
    1 łyżeczka masła, stopionego
Wystaw ocenę:

4.43 (217 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Bazlama- turecki chleb z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Mikserem potrwa to ok. 5 minut, ręcznie troszkę dłużej. Ciasto umieścić w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut (w zimię można położyć miskę z ciastem obok kaloryfera lub na lodówkę, która wytwarza idealne ciepło).







    Po godzince krótko zagnieść ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek.







    Patelnie rozgrzać (bez tłuszczu!). Placuszki smażyć po kolei na małym ogniu pod przykryciem z obu stron do ładnego przyrumienienia (ok. 4 minutki z każdej strony). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Świetnie smakują z dipami, ale również jako spody do a'la pizzy. Wystarczy na chlebku umieścić szyneczkę, ser żółty oraz inne ulubione dodatki i podgrzać chwilkę w mikrofalówce lub na patelni, aż ser się stopi. Do tego ketchup i gotowe! ;) Smacznego!

Porady

Przepis na 4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować