Bawarska pieczeń w kapuście

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Mam liczną rodzinę – gotuję dla 6 osób.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ● główka kapusty
    ● 35 dag mielonego mięsa wieprzowego
    ● 2 jajka
    ● posiekana cebula
    ● łyżeczka kminku
    ● 6 dag smalcu
    ● kajzerka
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● 10 dag plastrów boczku
    ● sól, pieprz
    ● olej do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Bawarska pieczeń w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzamy w lekko osolonym wrzątku ok. 15 minut. Osiem dużych liści odcinamy i odkładamy. Resztę kapusty szatkujemy.
  • 2. Cebulę i pokrojoną kapustę dusimy z kminkiem ok. 30 minut na roztopionym smalcu. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy. Mieszamy z mięsem. Wbijamy jajka
    i mieszamy z natką i duszoną kapustą. Doprawiamy.
  • 4. Połową liści kapusty wykładamy natłuszczone naczynie żaroodporne. Przykrywamy ma są mięsną, a na wierzch kładziemy pozostałe liście. Mocno dociskamy. Obkładamy plastrami boczku. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować