Bavette z tuńczykiem i kozim serem

0 (0 ocen)

Makaron z tuńczykiem i kozim serem.

Składniki:

  • 500 g makaronu bavette lub spaghetti
    2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
    3 cebule
    połowa pora
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki kaparów
    5-6 pomidorów bez skórki mogą być pelati z puszki
    2 puszki tuńczyka w oleju
    4 fileciki anchois
    łyżeczka octu balsamicznego
    pół łyżeczki cukru
    papryczka chili
    pieprz kolorowy
    sól morska
    świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia

    15 dag półtwardego sera koziego
    natka pietruszki

Bavette z tuńczykiem i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie złocimy pokrojoną cebulę, pora, zmiażdżony czosnek, pokrojoną papryczkę chili. Chwilę podsmażamy.
  • 2. Dokładamy kapary, rozdrobnione kawałki tuńczyka i sardeli. Dodajemy Pokrojone w kostkę pomidory i dusimy około 15 minut.
  • 3. Pieprzymy, solimy, dodajemy ocet, cukier i posiekane świeże zioła. Delikatnie mieszamy z ugotowanym makaronem.
  • 4. Makaron posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym serem. Podajemy natychmiast po przyrządzeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy