Bavette na ostro z oliwkami i chili

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Prawdziwy włoski specjał: pikantne i aromatyczne danie z makaronem, pomidorkami, oliwkami i szczyptą chili, polecam na szybki obiad.

  • 35 min

Składniki:

  • 40 dag makaronu Bavette
    1/2 kg podudzi kurczaka bez skóry i kości
    1/2 sztuki pora
    1 słoik sosu pomidorowego z bazylią
    7 sztuk pomidorków koktajlowych
    10 dag zielonych oliwek z zalewy ziołowej
    3 ząbki czosnku
    2 suszone pomidory z zalewy
    1/2 sztuki chili z zalewy olejowej
    3 łyżki oliwy
    50 g startego parmezanu

    Przyprawy:
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki suszonego oregano
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    sól morska do smaku
    świeża bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bavette na ostro z oliwkami i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewam do 200*c, na blasze wyłożonej pergaminem układam pomidorki koktajlowe, piekę 5 minut aż zaczną pękać.Wyciągam z piekarnika.
    Mięso z kurczaka myję, kroję w kostkę, por kroję w pół krążki.
    W garnku rozgrzewam oliwę,dodaję pokrojony na plasterki czosnek oraz mieso i por, duszę na średnim ogniu 10 minut, pod przykryciem, doprawiam w trakcie ziołami oraz solą, dodaję sos pomidorowy z bazylią ,zmiksowane na mus suszone pomidory z łyżką oliwy oraz pokrojoną chili z zalewy, dodaję pieczone pomidorki koktajlowe oraz osączone z zalewy oliwki, gotuję razem 3-4 minuty. Doprawiam ostrą papryką do smaku. Zestawiam z ognia.
  • 2. Makaron Bavette gotuję we wrzącej osolonej wodzie, odcedzam, mieszam z sosem, wykładam na ogrzane w piekarniku talerze, posypuję tartym parmezanem, dekoruję listkami świeżej bazylii. Podaję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować