Batony z daktyli (bez pieczenia, cukru, mąki i tłuszczu)

4.99 (155 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Domowe batony energetyczne z daktyli bez mąki, cukru i tłuszczu. Zdrowa i pyszna przekąska dla aktywnych. Proste w przygotowaniu batony na bazie daktyli i bananów to idealna porcja węglowodanów po treningu. Nie przepłacaj, zrób je sam !

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Forma o wymiarach 11 x 25 cm ( 7-8 batonów )

    daktyle suszone 20-30 sztuk
    rodzynki garść
    orzechy mielone lub siekane 1/2 szklanki
    banan
    żurawina suszona garść
    wiórki kokosowe 4 łyżki
    pestki dyni garść
    sezam 3 łyżki
    kakao 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.99 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Batony z daktyli (bez pieczenia, cukru, mąki i tłuszczu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Daktyle i rodzynki zalewam gorącą wodą, odstawiam na parę minut, aby zmiękły. Następnie odsączam na sitku namiar wody i umieszczam w malakserze z pokrojonym bananem. Dodaję orzechy i kakao, wszystkie składniki miksuję na papkę. Masę daktylową mieszam ręcznie z pozostałymi składnikami. Formę wykładam folią spożywczą lub papierem do pieczenia, wykładam masę. Powinna być dobrze ugnieciona i wyrównana. Przed ugniataniem masy można dodatkowo posypać ulubionym składnikiem przez co batony zyskają na wyglądzie. Masę chłodzę w lodówce parę godzin. Schłodzoną masę kroję na podłużne batony. Przechowuję w lodówce do paru dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować