batony muesli – bez cukru, bez glutenu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowa przekąska, idealna na drugie śniadanie!

  • 60 min

Składniki:

  • Porcja na blachę o wymiarach 11×30 cm, po podzieleniu na kawałki wychodzi 5 dużych lub 8 małych batonów
    100g płatków owsianych bezglutenowych (u mnie Pięć Przemian)
    20g siemienia lnianego złotego (u mnie Pięć Przemian)
    25g dyni bezłuskowej BIO (u mnie Pięć Przemian)
    50g ziaren słonecznika
    100g daktyli (już obranych, bez pestek) – ok. 8 sztuk
    5 łyżek gorącej wody
    50g żurawiny
    25g rodzynek
    25g płatków migdałów
    25g orzechów włoskich
    1 łyżka rozpuszczonego oleju słonecznikowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Batony muesli – bez cukru, bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni i słonecznik wkładamy na suchą patelnię i prażymy parę minut (aż siemię zacznie strzelać). Przekładamy do miski.
  • 2. Daktyle z wodą blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miski z prażonymi płatkami, siemieniem, dynią i słonecznikiem.
  • 3. Bakalie i olej wkładamy do miski, Wszystkie dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłonią do połączenia wszystkich składników. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musli

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować