Porcja na blachę o wymiarach 11×30 cm, po podzieleniu na kawałki wychodzi 5 dużych lub 8 małych batonów
100g płatków owsianych bezglutenowych (u mnie Pięć Przemian)
20g siemienia lnianego złotego (u mnie Pięć Przemian)
25g dyni bezłuskowej BIO (u mnie Pięć Przemian)
50g ziaren słonecznika
100g daktyli (już obranych, bez pestek) – ok. 8 sztuk
5 łyżek gorącej wody
50g żurawiny
25g rodzynek
25g płatków migdałów
25g orzechów włoskich
1 łyżka rozpuszczonego oleju słonecznikowego
Batony muesli – bez cukru, bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni i słonecznik wkładamy na suchą patelnię i prażymy parę minut (aż siemię zacznie strzelać). Przekładamy do miski.
2.Daktyle z wodą blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miski z prażonymi płatkami, siemieniem, dynią i słonecznikiem.
3.Bakalie i olej wkładamy do miski, Wszystkie dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłonią do połączenia wszystkich składników. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) 15 minut.
Komentarze