Batoniki mają ogromną zaletę: można je przygotować w kilka chwil i jeść schłodzone nawet podczas upałów nie musząc męczy się przy gorącym piekarniku. Są świetnym słodkim dodatkiem do kawy.
Składniki:
(na tortownicę 25cm x 25cm)
100g masła
¾ szklanki cukru
¼ szklanki pełnego mleka
aromat waniliowy lub nasiona z ½ laski wanilii
150g masła orzechowego (najlepiej niesłodzonego)
3 szklanki płatków owsianych
około 2 szklanki preparowanej gryki (lub innych preparowanych ziaren lub ryżu)
80 g suszonej żurawiny
Batoniki z masłem orzechowym (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić w garnuszku. Do roztopionego dodać cukier, mleko oraz ziarenka wanilii (lub aromat) cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Do gorącej zawartości garnka dodać masło orzechowe i dokładnie rozprowadzić. Następnie dodać płatki owsiane i żurawinę. Wymieszać aż masa dokładnie się połączy. Dosypywać stopniowo preparowane ziarna. Ilość jest orientacyjna. Ziarna powinny być pokryte kleistą masą.
Formę o wymiarach 25 cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego masę. Wyrównać łyżką zanurzona w oleju. Lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez noc lub przynajmniej 3-4h.
Komentarze