Batoniki z masłem orzechowym (bez pieczenia)

4.5 (189 ocen)

Batoniki mają ogromną zaletę: można je przygotować w kilka chwil i jeść schłodzone nawet podczas upałów nie musząc męczy się przy gorącym piekarniku. Są świetnym słodkim dodatkiem do kawy.

Składniki:

  • (na tortownicę 25cm x 25cm)
    100g masła
    ¾ szklanki cukru
    ¼ szklanki pełnego mleka
    aromat waniliowy lub nasiona z ½ laski wanilii
    150g masła orzechowego (najlepiej niesłodzonego)
    3 szklanki płatków owsianych
    około 2 szklanki preparowanej gryki (lub innych preparowanych ziaren lub ryżu)
    80 g suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Batoniki z masłem orzechowym (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w garnuszku. Do roztopionego dodać cukier, mleko oraz ziarenka wanilii (lub aromat) cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Do gorącej zawartości garnka dodać masło orzechowe i dokładnie rozprowadzić. Następnie dodać płatki owsiane i żurawinę. Wymieszać aż masa dokładnie się połączy. Dosypywać stopniowo preparowane ziarna. Ilość jest orientacyjna. Ziarna powinny być pokryte kleistą masą.
    Formę o wymiarach 25 cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego masę. Wyrównać łyżką zanurzona w oleju. Lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez noc lub przynajmniej 3-4h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Krab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować